woning verkopen

Verwachting voor huizenmarkt in 2018 (Q3-4)

Voor de verwachting voor de huizenmarkt in 2018 kijken we naar de factoren die nu zorgen voor stijgende huizenprijzen.

Kopen blijft aantrekkelijk

Het blijft aantrekkelijk om in 2018 een huis te kopen. De hypotheekrente loopt naar verwachting licht op, maar blijft historisch gezien laag. Ook de spaarrente blijft in 2018 laag. Dit zal opnieuw investeerders naar de huizenmarkt trekken. Daarnaast is kopen, ook de komende jaren, vaak aantrekkelijker en betaalbaarder dan huren in de vrije sector.

Hypotheeknormen in 2018 minder ruim

De hypotheeknormen zijn iets minder ruim.  In 2018 kan voor het eerst niet meer geleend worden dan de woningwaarde. Ook op inkomen valt de maximale hypotheek voor een aantal doelgroepen lager uit. Het Kabinet Rutte 3 voert de komende 4 jaar geen verdere verlaging van de hypotheeknormen door. Kopers weten dus waar ze aan toe zijn.

Krapte op de huizenmarkt blijft

De vraag naar koophuizen blijft voorlopig groter dan het aanbod. Dit komt in 2018 voor het eerst tot uiting in de huizenmarkt-cijfers. In het eerste kwartaal werden 7% minder huizen verkocht dan vorig jaar. In de onlangs gepresenteerde Nationale Woonagenda is te lezen dat tot 2025 jaarlijks 75.000 extra woningen nodig zijn. Deze woonagenda is volgens verantwoordelijk Minister Ollongren de ‘start van de intensivering van bestaande woningbouw’. Een snelle groei van het huizenaanbod is dus niet te verwachten.

Koophuis vaker onbereikbaar

De combinatie tussen de stijgende huizenprijzen en een dalend aanbod, zorgt ervoor dat een populair koophuis vaker onbereikbaar is. Starters en jonge gezinnen zijn aangewezen op hulp van ouders bij de hypotheek of vertrekken uit de steden naar de randgemeenten. Meer regio’s zullen zo profiteren van de aantrekkende huizenmarkt.

Bron: www.hypotheek-rentetarieven.nl

2018